Wyszukiwarka opisów zawodów
Nazwa: | Lekarz weterynarii – specjalista higieny zwierząt rzeźnych i żywności pochodzenia zwierzęcego |
---|---|
Kod: | 225212 |
Synteza: | Sprawuje nadzór nad bezpieczeństwem żywności pochodzenia zwierzęcego w całym łańcuchu produkcyjnym, tj. od produkcji pierwotnej do umieszczania jej na rynku. |
Zadania zawodowe: |
- nadzór i egzekwowanie przestrzegania wymagań higieniczno-sanitarnych i dobrostanu zwierząt w hodowli zwierząt rzeźnych i bydła mlecznego; - kontrolowanie jakości zdrowotnej środków żywienia zwierząt i ich wpływu na jakość zdrowotną żywności pochodzenia zwierzęcego; - zwalczanie zoonoz w hodowli zwierząt rzeźnych jako element zapewniania jakości zdrowotnej żywności; - identyfikacja i rejestracja zwierząt rzeźnych i mięsa; - badanie i nadzór lekarsko-weterynaryjny w czasie transportu i obrotu zwierząt rzeźnych; - nadzorowanie warunków sanitarno-weterynaryjnych w rzeźniach, zakładach produkujących i przechowujących żywność pochodzenia zwierzęcego; - badanie zwierząt rzeźnych przed ubojem i po uboju oraz badanie mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, - badanie i nadzór nad produktami pochodzenia zwierzęcego z importu; - weryfikowanie i nadzór nad systemami zapewniania bezpieczeństwa żywności; - stosowanie i egzekwowanie prawa żywnościowego; - wszczynanie postępowania administracyjnego w przypadku stwierdzenia niewłaściwej jakości zdrowotnej żywności; - dokumentowanie danych, wydawanie opinii i orzeczeń lekarsko-weterynaryjnych. |
Dodatkowe zadania zawodowe: |
- prowadzenie badań naukowych w zakresie swojej specjalności oraz publikowanie ich wyników; - podnoszenie kwalifikacji zawodowych poprzez śledzenie bieżącego piśmiennictwa, udział w kształceniu podyplomowym oraz konferencjach naukowych; - nadzorowanie innych pracowników. |